pondělí 13. července 2015

Pár tipů na letní barokní výlety pro jeden týden

Jako správní baroci byste chtěli léto strávit na krásném barokním místě a nevíte, kam vyrazit? Zde je pár tipů na výlet do typických barokních zámků, určitě jste o nich už slyšeli a jejich jména vás nepřekvapí, ale proč si je nepřipomenout....


Pátek
Ideální pro pátečně sobotní výlet. Jak už to tak bývá, předchůdcem zámku byla tvrz, nicméně tato stavba stojí už nějaký ten pátek, přibližně od roku 1693. Je kousek od Loun. A Ohře. 

(zdroj fotky: commons.wikimedia.org, autor: Jirka Dl https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Jirka_Dl )



Neděliště
Po páteční návštěvě Pátku si v neděli můžete vyrazit... Hádejte kam!
Půvabný barokní zámek, vedle kterého se budete cítit jako správný barok, je někdy připisován Santinimu. Postaven byl asi mezi lety 1705 a 1734.
Pokud si přejete cestovat jako barok, můžete místo auta zvolit koně nebo pěší chůzi. Tou se z Pátku dostanete do Neděliště pohodlně za krásných 31 hodin, takže je vysloveně dobré vyhradit si sobotu na chůzi.

(zdroj fotky: commons.wikimedia.org, autor je Karpac: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Castl_Neděliště_02.jpg)


Škvorec
V pondělí pak možno je jet/jít na Škvorec. Leží na půli cesty mezi Pátkem a Nedělištěm, takže se budete trošku vracet, ale stojí to za to. Nachází se totiž v okrese Praha-Východ a má kouzelné jméno.



zdroj fotky: common.wikimedia.org, autor: Dmitryeremeev https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Skvorec_August_2010.JPG)



Horní police
A co v úterý? Jedině tento zámek ze 17 století kousek od České Lípy. Abyste viděli takto působivou krajinu a sílu momentu, jako na fotce, stojí za to v červenci vyrazit i sem.


Konice
Konice se výborně hodí pro focení vašeho klasického nebo striktního baroka. Nádherná stavba, kterou určitě také stojí za to navštívit. Ve středu tedy doporučuji ze severu republiky odjet do Prostějova a užít si kouzelnou atmosféru.

Zdroj fotky: commons.wikimedia.org, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nádvoří_zámku,_Konice,_okres_Prostějov.jpg , autor: https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Jiří_Komárek, 


Pětipsy
 Pokud máte volný i čtvrtek vemte pár kamarádů  z Prostějova a šup zpět do horní části republiky. Máte-li sílu v nohách a zvládnete 325 km za jeden den, vyražte po svých, pokud ale nejste tak zdatní (což by klasický barok ve stylu Ludvíka XIV ani být nemusel/neměl), kupte si na cestu koně.

Nicméně zámek postavený ve 14. a přestavěný v 16.století je ideální napřklad pro focení outfitů ve venkovském nebo chudinském baroku. Striktního baroka z královského dvora si sem tedy spíše neberte.
Zámek, nebo spíš jeho torzo, nachází se kousek od Chomutova.

zdroj fotky: commons.wikimedia.org, autor: Salim2 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zámek_v_Pětipsech.jpg)


Maníkovíce
Zámeček najdete opět na severu (mezi Ml.Boleslaví a Turnovem) a je z roku 1711. Z Pětipsů je to sem nějakaých 137 km.

(zdroj fotky: commons.wikimedia.org, autor fotky: Centipede https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Centipede, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Maníkovice.jpg)



Škrle
Budova s půdorysem písmene L je z roku 1750. Je to sice osmá zastávka, z Maníkovic je to do Škrle nějakých 121 km, ale pokud vám i na konci týdne zbývá dost energie (o čemž nepochybuji, protože jste správní baroci), skočte sem. Zámeček je kousek od Chomutova.

(fotka - zdroj:commos.wikimedia.org, autor: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=User:KarelTvrdik&action=edit&redlink=1, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Skrle_zamek.jpg)

3 komentáře:

  1. Pátek jsem navštívila už před lety... Úchvatné místo, má dokonalou atmosféru.
    Vzkaz pro Barok Queen - mám konečně napsaný ten příběh, o kterém jsme se bavily na posledním srazu baroků. Můžeš ho zveřejnit na svých stránkách? Myslím, že barokům se bude líbit, hlavně těm, kteří na ples nemohli jít. Díky
    Lopita de Vega

    OdpovědětVymazat
  2. V Konicích jsem byla minulý rok. Musím doporučit! Z nabídky mě zaujalo Neděliště...

    OdpovědětVymazat
  3. Výborný článek. Děkuji za tipy. Osobně doporučuji Ploskovice. Marie Karolína

    OdpovědětVymazat