úterý 23. června 2015

Inspirace z historie pro dámský barok- Madame de Pompadour

Krátce o ní: 
Vlastním jménem Jeanne - Antionette Poisson. Žila v letech 1721 - 1764 , byla mimo jiné milenka a později důvěrná přítelkyně Ludvíka XIV., měla také značný vliv na tehdejší politickou situaci. Zemřela ve věku 42 let na zápal plic. 


Jak být jako ona: 
Z obrázků níže můžeme vypozorovat několik shodných výrazných  znaků, které se dají aplikovat i na váš barokní oděv a díky kterým dosáhnete barokní image velmi snadno.
Nejdříve vás asi zaujmou barevné kombinace a vzory. Ty můžete využít ve vašem vlastním outfitu a třeba i v méně opulentním provedení budou vypadat dobře a dobově.
Důležité jsou mašle! Mašle dozdobí a pozvedne jakýkoliv barokní outfit. Jelikož je velmi těžké shánět oblečení, které by skutečně odkazovalo k dobovému odívání, můžeme to dohánět tímhle trikem a přiblížit se tak vzhledu 18.století. Výborným doplňkem je  stuha zavazující šátek nebo klobouček, stuha našitá pod výstřihem a na rukávech, ve vlasech, ozdobná stuha s výraznou mašlí na krku....
Můžete využít i krajku, kterou si našijete na  sukně, halenky, čepce, boty atd,
Zaměřte se i na tvar výstřihu: Madame de Pompadour má na všech obrazech specifický tvar výstřihu. Pokud se vám povede docílit podobného, dosáhnete imitace barokního vzhledu velmi snadno.
A samozřejmě se zaměřte i na celkový tvar siluety:  Zvýrazněte pas a od pasu vrstvěte sukně do stran! I když se to nezdá, silueta (plus tvar výstřihu apod.) je mnohem výraznější prvek, než například barevnost!
Poslední tip, který rovněž vylepší barokní outfit, je lehká pelerína (na prvním obrázku). Dá se velmi snadno ušít a pokud najdete vhodnou látku i stuhu, bude váš barok-obleček nepřekonatelný!

(Pak jsou tu samozřejměi vlasy, líčení atd., ale o tom zase jindy:))

Co vy na to? Líbí se vám styl rokoka? Chtěly byste být jako Madame de Pompadour? Nebo preferujete jiné období? 















6 komentářů:

  1. Dobrý postřeh, té mašle jsem si sama nikdy nevšimla. A souhlasím s tím, že u dobového oblékání je důležitější silueta, než látky, barvy a vzory.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to si taky myslím (proto se mi docela líbí čenrý barok). Ale zas je fakt, že když se podíváš na barevného baroka, oni taky leccos vystihnout nebo doženou barvou a vzorem, a vypadá to uplně užasně a zase trochu jinak.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. to je... zbožňuju hlavně ten první obrázek. Má dokonalé líčení

      Vymazat
  3. Krásná, je můj vzor. Hodně se podle ní inspiruju. Marie Karolína

    OdpovědětVymazat
  4. Madame Pompadour byla vlastně asi první žena, která ovlivnila mé barokní oblékání. Učili jsme se o ní v dějáku - nebo spíš, byla její fotka v učebnici... A nadchlo mě její oblečení.

    OdpovědětVymazat