čtvrtek 25. června 2015

Barokní paruka


Aneb kde sehnat ty správné barokní kadeře?

Většina baroků nosí alespoň občas ke svému outfitu paruku, zkrátka jako v barokních dobách. Reálná možnost, kde takovou sehnat, pokud nechcete platit drahé peníze za dovoz ze zahraničí, jsou pochopitelně tuzemské obchody s kostýmy. Nezoufejte, i zde se dají najít skvělé barokní kousky! Ovšem ty levnější bílé (a často i šedé) vypadají dost uměle, takže doporučuji (pokud se chcete pohybovat ve spodní cenové relaci) kupovat světle růžové, modré, zelené, smetanové apod.
Takové obvykle seženete od 300 do 600.
O něco dražší a kvalitnější najdete v těch lepších obchodech, a pohybují se okolo jednoho tisíce. Tam už stojí za to sáhnout po šedé/bílé.
Už možná znáte i půjčovnu kostýmů na Barrandově: http://www.fundus.barrandov.cz/action/catalogBrowse.
Myslím ale, že paruky se zde dají půjčit pouze jako součást celého kostýmu a pochopitelně na omezenou dobu...

Další a nejlevnější možností je výroba takové paruky z vaty. Například výroba alonžové paruky je skutečně velmi jednoduchá a s kostýmem působí efektně. Je na ní ale potřeba vata prodávaná v pásech (víte, co myslím:)) a ne v chomáčích.. Až si ji budu zase vyrábět, dám sem návod:) Připravte se ale, že vaty spotřebujete hodně a radši si ji nakupte do zásoby - vatová paurka například na dešti moc nevydrží. Jednou jsem takhle vyrazila na předávání maturitních vysvědčení a ačkoliv to vypadalo na sluníčko, začla bouřka.. Přišla jsem a vypadalo to jak plíseň..:(

Pokud máte delší vlasy můžete si barokní účeš vytvořit sami (viz tutorialy v záložce ,,Make-up a vlasy"). To vám dává možnost denních inovací, nejste vázáni jen na tu jednu konkrétní paruku, kterou zkrátka máte doma. Pokud nemáte dost valsů na vytvoření rokokového účesu nezoufejte, běžně se (jak je vidět i v tutorialech) vycpává výčes petflaškou, houskou, nebo nějakým jiným jídlem. A pokud zatoužíte po bílé, dají se vlasy za pomoci kadeřnice a velké dávky odvahy odbarvit na šedo (koneckonců, je to dnes v módě!) a váš účes pak bude přirozený a dokonalý tak, jak byste toho s parukou nikdy nedocílili.

Yolande mi teď připomněla, že paruky se dají sehnat i ve Stoklase, ale tam najdete jen ty rovné... Co se tam ale dá sehnat a určitě vám to pomůže, jsou různé polystyrenové tvary (koule, polokoule, i další), kterými můžete ,,vycpat" rokokový výčes. Sama odtamtud nějaké mám.


Máte i vy doma barokní paruku? Nebo vytváříte účesy z vlastních vlasů?


(This file comes from Wellcome images, a website operated by Wellcome Trust, a global charitable foundation based in the United Kingdom.)

4 komentáře:

  1. Já si dělám paruku nejčastěji ze svých vlasů, přetřu si je gelem a pak je pudruju a sprejuju takovým tím barevným sprejem na vlasy. Jinak doporučuji jít do Stoklasy, mají tam klasické paruky z rovných vlasů, ale jistě by třeba ze 4 najednou šel vyrobit nějaký barok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, stoklasa! Uplně jsem na ní zapomněla, přitom tam mají i dokonalé vycpávky do paruk a všechno možné... Stuhy, škrabošky, mají tam úžasnou galanterii, jak jsem mohla zapomenout. S tvým dovolením článek doplním:)

      Vymazat
    2. Jojo, ze Stoklasy něco mám. Jinak si nejraději dělám paruku z vaty.

      Vymazat
    3. Dobrý den, mohla bych poprosit o návod jak vyrobit paruku z vaty, chystáme pohádku a děvčata budou tancovat na zámku.

      Děkuji email:vfrodlova@seznam.cz

      Vymazat